Jaunavedžių klaidos: kaip pasirinkti vestuvių fotografą?

Fotografai – savo darbo profesionalai, turintys savo stilių, todėl tinkamą fotografą vestuvėms pasirinkti labai svarbu. Juk nuo to priklausys ir galutinis rezultatas, kuris turėtų kuo geriau atitiktų Jūsų lūkesčius. Bendraudamas su poromis pastebiu tam tikrų pasirinkimo klaidų, todėl noriu patarti į ką svarbu atkreipti dėmesį.

Pirmasis žingsnis – paieškos

Planuojant vestuves, pradėti ieškoti fotografo patariama kuo anksčiau. Taip turėsite didesnį pasirinkimą, daugiau laiko svarstymams ir galimybę pasirinkti patį tinkamiausią fotografą savo vestuvėms. Paieškos dažniausiai prasideda internete arba pasinaudojant draugų rekomendacijomis. Čia atrasite nemenką savo paslaugas siūlančių fotografų ratą ir galėsite peržiūrėti daugybę nuotraukų. Pasirinkite keletą labiausiai patikusių variantų, tačiau nuotraukomis, kurias savo svetainėje ar socialinio tinklo profilyje publikuoja vestuvių fotografas iš karto pernelyg nesižavėkite – čia pakliūva tik geriausi kadrai.

Idėja ir kaip išsirinkti fotografą vestuvėms

Apsvarstykite savo idėją, kurią turėtų įgyvendinti vestuvių fotografas ir aptarkite ją su pasirinktais kandidatais. Nepamirškite paprašyti, kad fotografas parodytų ir pilnus savo fotografuotus vestuvių albumus – taip matysite jo darbo braižą, galėsite įvertinti bendrus rezultatus.

Nebijokite užduoti klausimų ir išsiaiškinti visas ramybės neduodančias smulkmenas. Tik bendraudami su fotografu pajusite, ar randate bendrą kalbą, ar sutampa jo ir Jūsų požiūriai. Nepamirškite, kad vestuvių fotografas yra tas žmogus, su kuriuo savo vestuvėse praleisite daugiausiai laiko, todėl tiesiog privalote gerai sutarti.

Taip pat pasidomėkite įvertinkite ir tai, norėsite pozuotų, reportažinių kadrų ar derinsite šiuos du fotografavimo būdus. Vienas fotografas gali puikiai fiksuoti reportažines, gyvas nuotraukas, tačiau būti silpnesnis pozuotų kadrų fiksavime, ir atvirkščiai. Rinkitės profesionalą, nes vestuvės nėra ta šventė, kai fotografas dar gali mokytis ir eksperimentuoti – juk eksperimentai ne visada pavyksta.

Jei išsirinkti vieną fotografą pernelyg sudėtinga, apsvarstykite galimybę, kad vestuvėse gali dirbti ir du vestuvių fotografai. Tokiu atveju dažniausiai pagrindiniu fotografu būna profesionalas, o mažiau patyręs kolega fiksuoja reportažines nuotraukas, daugiau dėmesio gali skirti svečiams, jų portretams, aplinkai.

Pasirašykite sutartį ir aptarkite sąlygas

Kai jau radote savo vestuvėms tinkantį fotografą, nepamirškite pasirašyti sutarties – ji suteiks Jums garantijas, kad paslaugos bus suteiktos pagal sutartas sąlygas. Siekiant galutinio susitarimo visada pravartu įvertinti kainos ir paslaugų santykį, nes kiekvienas vestuvių fotografas turi tam tikrus. Pavyzdžiui, reportažinė fotografija+vestuvių fotosesija+fotofilmas. Taip pat reikėtų iš anksto tiksliai sutarti dėl tokių dalykų, kaip fotografo darbo valandos, nuotraukų skaičiaus ir kiek laiko reikės laukti retušuotų nuotraukų.

Svarbu, nebijokite klausti – profesionalus vestuvių fotografas neturi ko slėpti ir mielai atsakys į Jūsų klausimus. Išdrįskite pasakyti, kas nuotraukose patinka, o kokių kadrų nenorėtumėte. Geras fotografas geba prisitaikyti prie kiekvienos poros poreikių, tačiau jis nėra aiškiaregys, todėl turite bendradarbiauti ir kuo tiksliau atskleisti savo lūkesčius. Smagus laikas fotografuojantis ir gražios nuotraukos tikrai vertos šių pastangų!