Populiariausios pasaulio religijos

Tikėjimas – labai individualus dalykas. Dažniausiai jo pagrindus daugelis įgauna šeimose kuriose užaugo, o vėliau, esant palankiai situacijai, galima ieškoti ir savų kelių. Galima išvis niekuo netikėti, galima atrasti ir iki šiol negirdėtų ir kol kas oficialiai dar nepripažintų religijų. Kiek jų šiuo metu yra iš viso, suskaičiuoti jau būtų sunku, tačiau jeigu paiešką susiaurintumėte iki tradicinių ir labiausiai pasaulyje paplitusių tikėjimų, išskirti populiariausias būtų kur kas paprasčiau.

Sąrašo viršuje, be jokios abejonės puikuotųsi pasaulyje plačiai paplitusi krikščionybė. Europos mastu tai pats populiariausias tikėjimas, tačiau žvelgiant į pasaulio žemėlapį, konkurenčių ateityje perimti šias pozicijas atsiranda net kelios.

Šiuo metu pasaulyje antrąją vietą užima islamo tikėjimas, kuris plačiausiai išpažįstamas Azijos ir Afrikos žemynuose. Pagrindinis religijos dievas yra Alachas, o jo pranašas – Mahometas. Žmonės, kurie išpažįsta šį tikėjimą, pasižymi ypatingu religingumu ir meldžiasi savo dievui kiekvieną dieną po penkis kartus. Nesvarbu, ką tuo metu bedarytų, tikras musulmonas nutrauks visus savo darbus, atsisuks veidu į šventąjį miestą Meką ir atliks savo maldą. Šios religijos tradicijos ganėtinai sudėtingos ir reikalaujančios begalinio atsidavimo, tačiau tikintieji yra išties atsidavę ir jokių kitų alternatyvų neieško.

O alternatyvų tikrai yra – kad ir trečioji pagal dydį induizmo religija, kuri plačiausiai paplitusi Indijoje. Čia iki šiol egzistuoja kelios nuomonės: vieni teigia, jog yra daugybė dievų, kuriuos reikia garbinti, kiti tuo metu mano, jog egzistuoja vienas vienintelis dievas. Vis dėl to, induizmo atstovams tai netrukdo kasdien uoliai melstis ir atlikti kitas religines apeigas, kurios dažniausiai nepriklauso nuo to, kokį skaičių dievų stengiamasi aprėpti.

Indijoje taip pat paplitusi ir budizmo religija, kuri remiasi Budos mokymais. Ši religija nuo visų kitų skiriasi tuo, jog nėra skatinamas vieno asmens garbinimas, priešingai – mokoma būti patiems savo likimo kalviais ir tikima, jog kiekvienas žmogus yra asmeniškai atsakingas už savo tobulėjimą. Vadovaudamiesi Budos pavyzdžiu, žmonės stengiasi pasiekti nirvaną ir patirti nušvitimą.

Visos šios religijos – tik keletas pagrindinių pasaulyje vyraujančių tikėjimų. Jos yra kilusios iš senesnių religijų, o pačios dabar taip pat skaidosi į skirtingas atšakas, kurios dažniausiai iš esmės nėra labai nutolusios nuo pagrindinių išpažįstamų tiesų, tačiau turi kelis skirtumus, kurie kažkam pasirodė esminiai. Todėl belieka laukti, kas bus toliau – galbūt po kelių dešimčių metų, aprašinėjant populiariausias pasaulio religijos, bus minimi visai kiti pavadinimai.