Koks verslas lietuvoje perspektyvus?

Norite pradėti savo verslą, bet vis dar negalite apsispręsti, kuri sritis bus pelninga ateityje?
Parodysime keletą patrauklių ir inovatyvių verslo idėjų, kurios turi didžiausias ateities perspektyvas, nereikalauja didelio pradinio kapitalo ar ilgo tiriamojo darbo ir gali būti pelningos įvairiais ekonomikos vystymosi laikotarpiais. Tereikia atsidavimo, darbo ir užsispyrimo, kurių įgyvendinimas leis ateityje įgyti finansinę nepriklausomybę.

Virtuali realybė

Virtualios realybės technologija ir jos pritaikymai daro didelę pažangą. Numatoma, kad tai bus 2020 m. Pasaulinė virtualios realybės produktų rinka sieks 40 milijardų eurų. Šių technologijų naudojimas yra beveik neribotas:

  • 3D filmų kūrimas naudojant virtualios realybės technologiją, norint žiūrėti filmus 360 laipsnių kampu;
  • Nekilnojamojo turto rinkodara – galimybė apžiūrėti parduodamus ar nuomojamus butus, kaip įeiti į butą;
  • Žaidimai-Virtuali realybė iš esmės keičia kompiuterinių žaidimų industriją ir pakelia ją į naują lygį;
  • Komandos formavimo mokymai- pasinaudokite virtualios realybės technologijų galimybe organizuoti išskirtinius komandos formavimo mokymus;
  • Treniruotės – virtuali realybė suteikia puikią galimybę vizualiai ir įsimintinai pristatyti mokymų turinį. Įvairūs virtualios realybės „pabėgimo kambariai“, salės kur grupė žmonių gali žaisti virtualios realybės žaidimus, nuotykių parkai – jei domitės šiomis technologijomis, sugalvoti išsikirtines paslaugas, kurios bus paklausios rinkoje nebus sunku.

Programinės įrangos kūrimas ir diegimas

Programinės įrangos kūrėjai kuria, testuoja ir palaiko įvairias kelių platformų ir mobiliųjų įrenginių programas. Programuotojų paklausa darbo rinkoje viršijo darbuotojų skaičių. Numatoma, kad tai bus 2020 m. Jų paklausa išaugs net 83 proc. (Infobalt ir jos partneris Mokslo ir tyrimų stebėsenos ir analizės centras (MOSTA) atliko IT specialistų pasiūlos ir paklausos tyrimą). Didelė dalis programinės įrangos inžinierių pradėjo kaip darbuotojai, o vėliau tapo individualiais paslaugų teikėjais ir individualiais rangovais. Debesų kompiuterija ir internetas leidžia kurti programinę įrangą bet kur, o tai yra geras verslas tiems, kurie nori dirbti iš namų.

Vaikų aptarnavimas

Taip pat galimybių trūksta vaikų paslaugų rinkoje – darželių ir kokybiškų mokymo bei ugdymo paslaugų trūkumas sukūrė galimybes verslui šioje srityje.

Privatūs darželiai, ypač išsiskiriantys, draugiški aplinkai, teikiantys vegetarišką mitybą ar papildomą ugdymą bei meninę veiklą, ypač populiarūs didžiuosiuose Lietuvos miestuose.
Vyresniems mokiniams reikia papildomai mokytis pagrindinių įgūdžių, tokių kaip skaitymas, matematika ir anglų kalba.

  • Meninė veikla – muzikos, šokių, tapybos ar performanso mokymas.
  • Sporto klubai – kovos menai, plaukimas, futbolas ar krepšinis.

Jei jums patinka dirbti su vaikais ir turite reikiamos patirties, kodėl gi to nepavertus savo verslu? Jei patinka bendrauti su senyvo amžiaus žmonėmis – tiek Lietuva, tiek visa Europa susiduria su vis labiau senstančios visuomenės problema. Augant vyresnio amžiaus žmonių skaičiui, o kartu ilgėjant gyvenimo trukmei, ilgesnis gyvenimo tarpsnis gyvenamas sergant įvairiomis ligomis, kurios neleidžia pilnai savimi pasirūpinti – namų tvarkymas, maisto gaminimas ar ėjimas į parduotuvę vyreniame amžiuje tampa nemažu iššūkiu. Tuo pačiu metu nemaža dalis vyresnio amžiaus žmonių sugebėjo per nepriklausomybės laikotarpį uždirbti tiek pajamų, jog jau gali susimokėti už jiems reikalingas paslaugas. Jei neturite pakankamai patirties vyresnio amžiaus žmonių priežiūros srityje, užsienio šalyse, kurios ilgesnį laiką susiduria su šia demografine problema, galite rasti puikių verslo modelių, tad galite pagalvoti ir apie franšizės įsigijimą.

Pastatų renovacija bei apdaila

Jei bandėte namuose daryti remontą žinote, jog tai nėra taip paprasta – rasti rangovus sunku, o visi patikimi meistrai užimti keletui mėnesių į priekį. Tad jei turite patirties šioje srityje, tai gali būti idealus pasirinkimas Jūsų verslui. Pastatų renovacijos bei apdailos paslaugų verslas yra puikus tuo, jog nereikalauja didelių pradinių investicijų:

  • Jums nereikalingas biuras, nes paslaugas suteiksite kliento namuose;
  • Darbui reikalingas medžiagas pagal susitarimą galite pirkti kliento sąskaita;
  • Darbui reikalingų įrankių įsigijimo suma nėra labai didelė;
  • Paslaugos teikiamos pagal sutartį, kurioje dažnai dalis apmokėjimo išmokama avansu.