Mėgautis švariu ir šiltu oru patalpose yra visai nesunku!

Šiais laikais esant tokiam dideliam vėdinimo ir šildymo sistemų pasirinkimui, išsirinkti sau tinkamą yra taip sunku. O jei pasiūlytume įrenginį vėdinantį ir šildanti orą vienu metu? Būtent tam buvo sukurti rekuperatoriai. Jie įsiurbia panaudotą kambario orą, sugeria jo šilumą ir išleidžia naują, gaivų, lauko orą, tuo pačiu jam perduodami ir šilumą. Na o pagal tai kaip išeinantis oras perduoda savo šilumą ateinančiam, rekuperatoriai skiriami į kelias kategorijas.  Egzistuoja plokšteliniai, rotaciniai, atskiro arba priešpriešinio kryžminio srauto rekuperatoriai. Norint išsiaiškinti kurį tipą jums rinktis, reikia apžvelgti kelis aspektus: kokiame klimate gyvenate, kokio dydžio jūsų patalpos, ar daug vietos turite įrenginiui montuoti itt.

Elementariausias yra plokštelinis rekuperatorius. Jis veikia plonos aliuminio plokštelės dėka, kuri skiria įšeinantį ora nuo įeinančio, taip neleisdamas srautams susimaišyti. Šilumokaičio plokštelė sugeria šilumą ir atiduoda ją ateinančiam orui.  Plokštelinai rekuperatoriai tinka gamykloms, pramonės, arba kitoms patalpoms, kuriose norima pašalinti užterštą ora. Plokštelė garantuoja, jog oras tarpusavyje nesusimaišo. Šio tipo įrenginys labiausiai tinka šiltesniam klimatui, kur oro temperatūra yra virš  -5 ˚C. Žemesnėje temperatūroje šilumokaičio plokštelė nespėtų sušildyti įeinančio oro. Taip pat, norint apsaugoti įrenginį nuo plokštelės užšalimo, patartina įmontuoti pirminį elektrinį šildytuvą, kuris pašildo tiekiamą orą ir apsaugo nuo ledo susiformavimo šilumokaityje. Plokštelinis rekuperatorius gražina  60-65% šilumos.

Didesnį efektyvumą garantuoja rotaciniai rekuperatoriai. Ši rekuperatoriaus rūšis užima mažiau vietos nei plokštelinė, taip pat efektyviau dirba šaltoje temperatūroje ir  nereikalauja papildomo šildytuvo. Rotacinis rekuperatorius yra sumontuotas kaip cilindras, kurio viduje yra gardelė, kuri ir surenka šilumą.  Šis įrenginys taip pat turi galimybę vėsinti orą, kas yra naudinga šiltuoju metu laiku. Rotacinis rekuperatorius puikiai tinka Lietuvos klimatui, jis grąžina net 80% šilumos. Vienintelis trūkumas, priešingai nei plokšteliniame, rotaciniame rekuperatoriuje yra nedidelė rizika oro srautams susimaišyti.

Rekuperatorius yra geriausia alternatyva užtikrinti gaivų orą ir šilumą patalpose. Jis nereikalauja didelės priežiūros, tad mėgautis komfortu galėsite be rūpesčių. Šie įrenginiai naudoja nedaug elektros energijos, kas užtikrins nedideles vartojimo išlaidas.